Bursa’da Yüksek Yerlerde Kültür Mantarı Üretimi
Bursa’da 1200 rakımda kültür mantarı üreten Mustafa İyitürk, köyünde kurduğu tesiste günde 200 kilograma varan kültür mantarı üretiyor. Yüksek rakımlarda daha kaliteli mantar yetiştirdiğini söyleyen İyitürk, “Rakım yüksek, hava temiz, biz bu şekilde üretim yapıyoruz” dedi.
Bursa’nın kırsal Keles ilçesinde kültür mantarı üretimi yapan Mustafa İyitürk, 1200 rakımda tesis kurdu. 36 yıldır üretim yaptığını belirten İyitürk, yüksek rakımlarda daha verimli ve kaliteli işler elde ettiğini belirtti. Günde ortalama 100 ila 200 kilo eser toplayabildiğini söyleyen İyitürk, 720 metrekarelik alanda ayda 36 ton kültür mantarı yetiştirdiğini söyledi.
Bursa’nın dağlık bölgesinde 1200 rakımlı bölgede 36 yıldır kültür mantarı üreten Mustafa İyitürk, “36 yıldır bu işi yapıyoruz. Dağın eteğindeki bir köyde üretim yapıyoruz. güzel üretim güzel bir geçim kaynağı sağlıyoruz.Burası 1200 rakımda yani daha kaliteli iş yapıyoruz.Yüksek rakımda bu şekilde üretim yapıyoruz hava temiz.Birçok yıldır çalıştığımız toptancımız var. yılda ortalama 100 ile 200 kilo arası üretim yapıyoruz.Üretim biraz dikkat isteyen bir iştir,hata yapıldığında verim kaybına neden olur.Maliyetler yüksek olduğu için verim düşüktür.Kârımız düşer. 120 metrekarede 6 soğuk odamız var toplam 720 metrekare alanda üretim yapıyoruz.Mantar kompostu hazır geliyor.Soğuk odalarımıza yerleştiriyoruz.35 veya 36 gün sonra mantarlarımızı toplamaya başlıyoruz. bir odadan yaklaşık 2-3 ton eser alın.3 Çalışmalarımızı modüller halinde topluyoruz, flash diyoruz. Birkaç gün sonra eser tekrar çıkıyor. Odalarımız izolasyonludur. Isı kaybı olmaması gerekir, üretim sıcaklığı 17 ile 18 derece arasındadır. Yazın soğutup, kışın ısıtarak üretimimizi sürdürüyoruz” dedi.